NIDENDOG

Professional Dog Training

Het mooie weer komt eraan en binnenkort is het weer vakantie…

Natuurlijk wilt u dit avontuur met uw viervoetige vriend delen.

Spijtig genoeg laat niet elke reisbestemming toe dat je hond meekan. Hou dus rekening met het klimaat. In sommige landen is het in de zomer gewoon te heet en ben je verplicht om een aangepaste accommodatie te zoeken voor de verkoeling van je hond. Wil je op reis je tijd doorbrengen met winkelen en musea te bezoeken, dan is het misschien beter om je hond thuis te laten.

Maar om te voorkomen dat deze reis een nachtmerrie wordt, is een minimale organisatie vereist!

Voordat je naar het buitenland vertrekt, moet je nagaan of je hond over een Europees paspoort beschikt met daarop zijn identificatienummer (elektronische chip of tatoeage), de ontvangen vaccins en vooral deze tegen hondsdolheid, die in de meeste landen verplicht is. Overigens: als je hond nog nooit een vaccinatie tegen hondsdolheid heeft gekregen, moet hij deze een maand voor het vertrek krijgen. Het vaccin blijft een jaar geldig.

Het is ook belangrijk dat je nagaat welke bijzondere vereisten er in je land van bestemming gelden. In elk land is immers een eigen wetgeving met betrekking tot vaccinatie, bestrijding van parasieten, muilkorving, toegang tot het strand, …

Ten slotte mag je niet vergeten om de gewoonlijke voeding van je metgezel en zijn eventuele geneesmiddelen mee te nemen, want het is mogelijk dat die op je vakantiebestemming niet verkrijgbaar zijn! Het opstellen van een checklist is geen overbodige luxe.

Met de auto op vakantie met je hond

Indien je met de auto reist, mag je je vriend 6 uur voor het vertrek geen eten meer geven. Stop iedere twee tot drie uur. Jullie kunnen dan even de benen strekken, drinken en een plasje doen. Tijdens deze pauzes houd je de hond best aan de leiband: hij kan schrikken door de ongewone omgeving en er makkelijk vandoor gaan.

Laat de hond nooit alleen achter in de auto, zeker bij warm weer: een zonneslag kan hem fataal zijn! Tien minuten kan al te lang zijn.

Laat de hond niet uit het raam hangen en lucht happen. Ooginfecties en oorontstekingen worden snel opgelopen.

Geef je hond een vaste plaats in de auto: meestal is dit de kofferruimte maar de voetruimte van de passagier is ook een ideale plaats. Zorg er wel voor dat de hond voldoende ruimte heeft en bij voorkeur neerligt.

Let op: in vele landen is het verplicht dat de hond in een bench mee reist. De reden hiervoor is dat in geval van een ongeval de hulpdiensten veilig de slachtoffers kunnen verzorgen zonder zich eerst om de hond te bekommeren.

Met de trein, het vliegtuig of de boot op vakantie met je hond

Als je met de trein reist, moet je een muilkorf voorzien. De NMBS verplicht die niet, maar je moet een hebben voor mocht het nodig blijken. De hond mag je aan de leiband vergezellen voor een ticket dat de helft bedraagt van een ticket 2e klas.

Indien je kiest voor de boot zal de hond in de kennel, in je wagen of bij jou blijven, afhankelijk van de maatschappij die je koos en de grootte van je vriend.

Voor wat het vliegtuig betreft, is het nuttig informatie in te winnen bij de maatschappij die je naar je vakantiebestemming brengt. Meestal zal een hond van minder dan 5 kg bij jou mogen blijven, op voorwaarde dat hij in een door de vliegtuigmaatschappij gehomologeerde kooi zit. Is de hond zwaarder dan 5 kg, dan zal hij in het ruim moeten reizen, eveneens in een reglementaire kooi.

Voor meer informatie kun je terecht op volgende sites:

www.diplomatie.be/nl/travel >reizen met huisdieren

www.dogsincluded.be

Copyright © 2019 Nidendog. All Rights Reserved.